Veiligheid en privacy

Jouw veiligheid, mijn prioriteit!Het recht op privacy is een groot goed in onze samenleving. Het is ook een claim waar pubers ouders mee op afstand weten te zetten. Ze menen dat ze prima voor zichzelf kunnen zorgen en geen hulp of toezicht nodig hebben.“ Je vertrouwt me ook nooit ergens mee, ik ben geen klein kind meer!” Iedere ouder krijgt het wel een keer te horen.
Maar wat doe je als je continue rinkelende alarmbellen in je hoofd hebt? Alarmbellen die afgaan, omdat je je zorgen maakt, omdat je ergens weet; “Er is iets helemaal niet pluis”.

Het tweede principe uit de methode Geweldloos Verzet gaat over hoe veiligheid en privacy zich tot elkaar verhouden in een opvoedsituatie. Haim Omer, de ontwerper van de methode, neemt stelling en wil aan ouders meegeven; “Veiligheid gaat voor privacy!” Wanneer de veiligheid in het geding komt, is het aan jou als ouder om in te grijpen. Ook als je puber er alles aandoet om je van het tegendeel te overtuigen.

Wat klinkt het zo simpel, niet waar? Iedereen voelt op zijn klompen aan, zo simpel is het in de uitvoering dikwijls niet…
Wat maakt het dan ingewikkeld? Er gebeurt soms al in een oogwenk van alles tussen jou en je zoon of dochter. In de loop der jaren hebben jullie elkaar goed leren kennen. Kinderen weten haarfijn wat voor hun ouders een sterke waarde heeft. Minstens zo goed weten ze ook waar hun ouders kwetsbaar in zijn. Waar ze op moeten mikken om vertwijfeling te veroorzaken of hun zin door te drijven.
Omgekeerd weten ouders dat natuurlijk bij hun kinderen ook. Voor je het weet, ontstaat er een woordenstrijd of een flinke discussie, die hoog oploopt en voor iedereen pijnlijk is. Waar ga je voor? Kiezen voor de lieve vrede en je grenzen toch maar weer iets verder oprekken? Of denk je; “Dit gaat niet gebeuren. Ik ben hier de ouder en ik heb het hier voor het zeggen”.

Voor je het weet, ben je met elkaar afgedwaald van waar het werkelijk omdraait. De veiligheid van je kind. Daarover wil je niet discussiëren. Je wilt juist meer openheid en weten waar je kind online of buitenshuis mee bezig is, en met wie.
Misschien helpt het om je te realiseren dat je voor een discussie 2 mensen nodig hebt. In je eentje zou je een keer stil vallen, omdat je geen weerwoord meer krijgt.
Het goede nieuws is dan ook dat er maar 1 iemand hoeft te besluiten dat hij niet langer zo door wil gaan! Uit een discussie stappen kan voelen alsof je de ander laat winnen. Maar is dat ook werkelijk zo?

Een discussie staat openheid in de weg. In een discussie kan niemand rustig nadenken en het eindresultaat is dat iedereen hersteltijd nodig heeft om zijn frustratie of boosheid te laten afnemen.
Ik hoor hersens kraken. Wat wordt er nu bedoeld? Moet ik dan maar gelijk toegeven om uit die discussie te blijven? Zeker niet! Dat gaat uiteindelijk hetzelfde effect hebben. Een nieuw discussiepunt ligt onvermijdelijk op de loer en je puber blijft de grenzen van het toelaatbare opzoeken.

Er is een derde alternatief. Je kunt je op geweldloze wijze verzetten tegen het brutale, opstandige gedrag van je zoon of dochter. Tegen de uitgesproken claim dat je de privacy niet mag schenden. Je puber heeft er baat bij als jij gaat twijfelen. “Ben ik echt zo onredelijk?  Doe ik te bezorgd?”
Met de methode van Geweldloos Verzet leer je om trouw te zijn aan wat jij van waarde vindt en in te staan voor wat voor jou goed ouderschap is.

Wanneer je je op geweldloze wijze verzet, heb je zowel aandacht voor de relatie met je kind als voor de grens die je wilt stellen. Veel mensen ervaren dat dit zich soms moeilijk laat verenigen in 1 aanpak, die standhoudt. Het is ook niet eenvoudig. Geweldloos Verzet is geen wondermiddel. Wat het wel is, is een methode, waarin je als ouder op een daadkrachtige en vastberaden manier leert om te gaan met pittig pubergedrag en essentiële opvoedingsvraagstukken over onder andere de veiligheid. Je laat jezelf zien in wat je wilt, wat voor jou belangrijk is en welke gedrag je niet langer kunt tolereren. Tegen je kind kun je zonder twijfel zeggen; “Jouw veiligheid, mijn prioriteit”.

Dit is het tweede deel over de principes uit de methode Geweldloos Verzet. “Veiligheid gaat voor Privacy!”  staat niet op zichzelf, maar hangt samen met de zes andere principes. In de komende periode ga ik verder met schrijven over de resterende principes en komt er uitleg over hoe zij elkaar onderling versterken.
Vind je het interessant? Hier vind je het eerste deel over het principe Ouderlijke aanwezigheid. Op Facebook en LinkedIn laat ik het weten als ik weer een nieuwe blog heb geschreven.

Anita Bergman – 24 januari 2021

Log in