Hoe overleef ik mijn puber
De puberteit heeft voor velen helaas een negatief label gekregen. Pubers worden gezien als lastig in de omgang en ouders hebben het moeilijk met het opstandige en brutale gedrag. Jammer, want hierdoor wordt dikwijls over het hoofd gezien dat je als ouder met en van je puber veel kunt leren. Alleen gaat leren nu eenmaal gepaard met tegenstrijdige gedachten en gevoelens, met loslaten waar je geen invloed op hebt, met kwetsbaarheid en onzekerheid. Lukt het je om dat te accepteren dan kan het ook heel verfrissend zijn om met je puber op te trekken en de wereld door zijn ogen te zien.
blog_10_de_rode_knoppen_van_pubers
In mijn vorige blog ging het over hoe pubers dikwijls moeiteloos de rode knoppen van hun ouders weten in te drukken. Als geen ander kennen kinderen de gevoeligheden van hun ouders en weten ze daar uitdagende of provocerende opmerkingen over te maken. Maar het gebeurt ook andersom. De puberteit is voor velen een spannende en onzekere tijd. Pubers zijn gevoeliger dan ze vaak willen laten zien. In deze blog schrijf ik over een aantal rode knoppen waar menig puber wat van zal herkennen.
Rode knoppen
Ieder mens is op zijn eigen unieke manier gevoelig voor bepaalde opmerkingen of gedrag wat de ander laat zien. In de methode van Geweldloos Verzet noemen we dat onze rode knoppen. In deze blog aandacht voor het verhaal achter dat wat gevoelig ligt en het belang van vertragen en de tijd nemen om de reactie te kunnen geven die je wilt geven.
Herstelgebaren
Binnen het Geweldloos Verzet zijn de herstel- of relatiegebaren een waardevol en fundamenteel concept. Het draagt bij aan een betekenisvol contact, waarin je als ouder oog hebt voor jezelf, je kind en jullie relatie. In deze blog gaat het over hoe herstel er in het dagelijks leven uit kan zien.
blog_herstelgebaren
Het zevende blog uit de reeks over de principes van Geweldloos Verzet gaat over herstelgebaren. De focus op herstel brengt je dichterbij hoe je als ouder aanwezig wilt zijn in het leven van je kind.
blog_waakzame_zorg
Het zesde blog uit de reeks over de principes van Geweldloos Verzet gaat over waakzame zorg. Het is belangrijk om te reflecteren op hoe je aanwezig bent in het leven van je kind. Zowel wanneer alles ontspannen verloopt, als wanneer er bescherming nodig is.
blog_Doorbreken_escalatiepatronen
Vijfde blog uit de reeks over de principes van Geweldloos Verzet. Het vijfde principe gaat over het doorbreken van escalatiepatronen. Ons motto is “Stap uit het patroon. Het maakt niet zoveel uit wat je anders doet, als je maar wat anders doet”.
blog_zelfcontrole
Vierde blog uit de reeks over de principes van Geweldloos Verzet. Het vierde principe gaat over zelfcontrole. Je hebt alleen controle over je eigen gedrag en niet over dat van anderen.
blog_support_vragen
Derde blog uit de reeks over de principes van Geweldloos Verzet. Het derde principe is steun & support en gaat over hulp vragen en de kracht van samen doen.
blog_veiligheid_en_privacy
Tweede blog over de principes van Geweldloos Verzet. Het tweede principe is veiligheid gaat voor privacy en gaat over hoe je als ouder trouw kunt blijven aan wat voor jou van waarde is; de veiligheid van je kind.
blog_ouderlijke_aanwezigheid
Eerste blog over de principes van Geweldloos Verzet. Het eerste principe is ouderlijke aanwezigheid en gaat over hoe je je als ouder staande kunt houden ten opzichte van het uitdagende gedrag van je puber.

Log in