Aangenaam met je kennis te maken

Hallo, ik ben Anita, 48 jaar oud. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik een grote interesse heb in hoe mensen zich gedragen, leren en keuzes maken. Alweer 25 jaar werk ik met veel liefde en plezier in de jeugdhulpverlening in diverse functies. Ik ben gaan houden van het overstijgende werk, zoals het geven van intervisie en supervisie aan collega’s, maar tegelijkertijd is het voor mij ondenkbaar dat ik niet meer bij gezinnen naar binnen zou stappen om te onderzoeken hoe ik kan helpen en tot steun kan zijn.

Het gaat me aan het hart hoe het in gezinnen gaat, met de kinderen, maar ook met hun ouders. Wie beweert dat opvoeden een natuurlijk proces is wat vanzelf gaat en dat ook zo heeft mogen ervaren, heeft veel geluk gekend. Natuurlijk heb je als ouder invloed op hoe je kinderen zich ontwikkelen en hoe het in je gezin gaat. Er zijn echter oneindig veel andere factoren die ook een sterke wisselwerking hebben op het menselijk functioneren. Wanneer het met je kind niet goed gaat, doet dat wat met je zelfvertrouwen. Je wilt zo graag anders, maar je kunt volledig vast komen te zitten in een negatieve herhaling van zetten, die alleen maar boosheid, onmacht of verwijdering in de hand werkt.

Toen ik nog in de residentiële jeugdzorg werkte, was ik zeker niet de eerste gezinswerker die aan de keukentafel kwam zitten. Dat maakte me zowel bescheiden als ook wel aan het twijfelen. “Wat heb ik nog anders te bieden dan degene die hier voor mij zaten?” Ik geloof beslist in een goede timing, op het juiste moment ergens zijn en dan een krachtige en persoonlijke werkrelatie opbouwen.  Tegelijkertijd voelde ik ook steeds meer de behoefte aan andere invalshoeken, een nieuw en baanbrekend perspectief om vanuit te denken en te handelen.

Op een van mijn zoektochten kwam ik artikelen over het geweldloos verzet tegen en dat boeide me direct. Zeker ook omdat de ontwerper Haim Omer ooit zelf zo op zoek was geweest naar een geheel nieuwe kijk op het opvoeden van pubers en adolescenten. Alleen de titel van een artikel al; “Ik ben en blijf je ouder, ik geef niet op en ik geef niet toe. Je kunt me niet ontslaan van mijn ouderschap”. De vastberadenheid en de veerkracht die daarvan uitging. Hier wilde ik meer van weten.

En vanaf dat punt zijn we nu ruim 10 jaar verder. Betekenisvolle jaren, waarin ik ouders en jeugd- en gezinsprofessionals heb getraind in deze verrijkende manier van aanwezig zijn. Het past me als de beste jas die ik ooit gevonden heb. Ik grijp er constant op terug en het verveelt me nooit. Het geweldloos verzet is voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Natuurlijk voel ik me nog weleens vertwijfeld en machteloos, zeker wanneer ik geconfronteerd word met mijn eigen levensgeschiedenis, mijn eigen gevoeligheden en rode knoppen, maar het overvalt  me niet meer.

Ik voel me thuis en ben thuis in het geweldloos verzet. Het is mijn missie om iedere ouder die ik ontmoet te laten ervaren hoe je met het geweldloos verzet altijd iets kunt doen, vanuit het krachtige fundament wat je met de methode neerzet. Of het nu gaat om kinderen die enorm brutaal, provocerend of minachtend zijn in hun woorden, of om kinderen die buitenshuis in de problemen geraken en er een geheel eigen leven op nahouden, of om kinderen die zich terugtrekken, onbereikbaar zijn en iedere vorm van contact vermijden… Het geweldloos verzet biedt een krachtig en helpend houvast, een ankerplaats voor jezelf.

Typisch Anita

Typisch Anita

Log in